CASSAVA (kasaba brede, galette de manioc)
Dit wordt van dezelfde cassave gemaakt als de Couac en ondergaat ongeveer hetzelfde proces.
Alleen in dit geval nadat de cassave word geoogst wordt het ook geschild en daarna in water geweekt. Anders dan bij couac, duurt het weken ervan korter (meestal 1 dag). Daarna wordt de cassave geperst met behulp van de matapi (een Surinaamse pers die de marrons gebruiken).
De volgende ochtend wordt de cassave gebakken op een ronde bakplaat die verhit wordt door middel van een houtvuur. De ronde vorm wordt er handmatig aan gegeven door de vrouwen die de cassave bakken.
Opmerkelijk bij het cassave brood is dat dit process niet zo lang of niet zoveel dagen in beslag neemt als dat van de couac. Dit process van het voorbereiden van het bakken duurt meestal 1 dag en dat van de couac 8 tot 10 dagen.
HOE DIT PRODUCT TE CONSUMEREN
Cassave brood is het hoofdvoedsel van de inheemse Surinamers de Marron. Er bestaat eigenlijk geen vast recept of stijl hoe het wordt gegeten. Je kan het als cracker eten die belegd met elk gewenste beleg dat je lekker vindt.
Daarnaast kan cassave als bijgerecht bij een soep worden gegeten, of bij een acai bowl waarin je de cassave als topping kan toevoegen. Kortom de heerlijke verse smaak van onze cassave broden mogen absoluut niet ontbreken in een gezonde levensstijl

GEZONDHEIDSVOORDELEN
- Cassave bevat een grote hoeveelheid vitamine A en C, ijzer, kalium en calcium
- Dit product is 100% vegan en biologisch en wordt van pure cassave gemaakt zonder enige toevoegingen.
- Cassave bevat veel koolhydraten die worden omgezet in de vorm van zetmeel,
het stilt vaak het hongerig gevoel maar geeft ook energie - Cassave bevat nauwelijks vet
- bevat veel calorieën, gunstig voor mensen die lichamelijk actief zijn
omdat die calorieën omgezet worden in energie . - Cassave is makkelijk verteerbaar, tegelijkertijd is het een goed middel tegen bepaalde maagklachten en verteringsproblemen.
- Het werkt ontstekingsremmend; cassava heeft het vermogen om zwellingen te verminderen, het is dus goed voor mensen met gewrichtsproblemen zoals reuma of osteoartitis.
- Cassave versterkt het immuunsysteem.
- Het ontsmet wonden; vanwege de bacteriedodende eigenschappen.
- Cassave bevat een grote hoeveelheid foliumzuur; waardoor het wordt aanbevolen voor zwangere vrouwen en tijdens het geven van borstvoeding.
- Cassave bevat veel vezels ; dit vertraagd de snelheid waarop suikers in de bloedstroom word opgenomen het is dus ook geschikt voor mensen met type 2 diabetes.