Couac (Kwak, Kwaka, Semoule de manioc)
Kwak is afkomstig van de cassave plant en is simpelweg gedroogde cassave.
Het productieproces
Eerst wordt de cassave geoogst daarna wordt de oogst geschild waarna het product ongeveer 5 dagen moet weken in water. Na dit weekproces wordt het fijngemalen door middel van een matapi (een pers voor cassave wortels). Tegenwoordig gebeurd dat ook machinaal. Als dit proces is voltooid wordt de couac 4 dagen bewaard ter voorbereiding op het droogbakken. Dat gebeurd op een grote bakplaat op een houtvuur.
Couac is voedzaam en rijk aan vitamine, mineralen en vezels. Het bevat o.a. vitamine A, magnesium, kalium en ijzer. Het gebruik van couac geeft energie.
Hoe dit product te consumeren
Couac kan op vele manieren geconsumeerd worden. Je kan het gebruiken als topping op je zelfgemaakte Acai bowl. Je kan het ook verwerken in je kwark of yoghurt
In de Surinaamse keuken wordt het ook als vervanging van rijst gegeten (denk aan couscous). Alleen in dat geval wordt het niet gekookt maar in een schaaltje of bord natgemaakt met water en na +/- 2 minuten is het klaar voor consumptie. Bijv. als gerecht naast je soep (bravoe).
Bewaaradvies:
Het is belangrijk dat couac op een droge en donkere plek word bewaard. Dit zorgt ervoor dat de couac langer vers en krokant blijft.


PRODUCTINFORMATIE
- Couac is 100% vegan en glutenvrij
- Geeft je extra energie
- Stimuleert gewichtsverlies
- Dient als remedie tegen migraine
- Beschermt en helpt de huid gezond te houden
(door de vitamine A die het bevat) - Heelt wonden en helpt tegen koorts
- Helpt toxines(giftige stoffen) uit het lichaam te verwijderen
(door de kalium die het bevat) - Draagt bij aan het behoud van een gezonde hersenfunctionaliteit
- Handhaaft de balans van de vorming van sterke botten
( door de calcium die het bevat)